zondag 5 juni 2016

De ‘Dikke error’ van NRC-columnist Bas Heijne

                                                                                             
Ik ga er met gestrekt been in

Drie moslimactivisten met pet en baard zijn afgebeeld op de voorpagina van de NRC van dit weekend. De kop er boven roept: “We zijn er: wen er maar aan”. Op de pagina’s 22 tot en met 25 krijgen moslimactivisten Abou Hafs, Nourdeen Wildeman en Salaheddine ruimschoots de gelegenheid om ons te vertellen waar we maar aan moeten wennen.

Dat is eigenlijk gauw verteld. Alle drie zijn geschoold in het overvloedig hanteren van jij-bakken, verwijten ons het hanteren van een dubbele standaard, vinden dat moslims harder van zich moeten afbijten en noemen moslims als Marcouch, Aboutaleb en Elforkani ‘huisslaaf of assimilatieslaaf. “Mijn strategie”, zegt Abou Hafs, “is de strategie van het gestrekte been”. De NRC is nog steeds erg van de twee kanten van de medaille laten zien en zelf neutraal te blijven. Even verderop ten behoeve van het evenwicht een uitvoerig tweepagina’s groot interview met de joodse schrijver György Konrád die laat optekenen:

“Iedereen die niet goed integreert, is geneigd zich tegen zijn omgeving te keren”.

De uitspraak van Konrád kan worden opgevat als antwoord op de drie malcontenten met hun agressieve jij-bakken en hun beledigingen van geloofsgenoten die een gematigder versie van de islam voorstaan. Net als de heren van DENK keren ze zich tegen integratie en preken een harde versie van de islam.

Het is de gerenommeerde columnist Bas Heyne die het evenwicht verstoort in een column die over ‘discriminatie- en racismeroeper’, de rapper Typhoon gaat. Terecht signaleert Heijne dat de VVD de gepolariseerde samenleving op twee fronten bedient met good cop van der Steur en bad cop Zeilstra. Kennelijk is het Heijne ontgaan dat ook de NRC (zie hierboven) twee kanten van de gepolariseerde samenleving bedient.

Heijne ergert zich enorm aan misdaadverslaggever John van Heuvel die in de Telegraaf een artikel de kop “Misbruik van de racismekaart” meegaf.  “Van den Heuvel presenteert zich als de man van de praktijk –tegenover de onwerkelijke, abstracte, politiek correcte principes van gelijkheid voor de wet, staat de streetwise ervaring van de mensen die met hun poten in de modder staan. Maar die abstracte principes zijn er nu juist om guilt by association tegen te gaan….”

Toe maar. Heijne beschuldigt hier, met een verwijzing naar een drogredenering, iedereen die in bepaalde situaties denkt: klopt dit wel? Rapper Typhoon is aangehouden, maar hij kreeg niet op een hatelijke manier schuld aangesmeerd zoals de bedoeling is van deze drogredenenering.. Heijne past hier een drogredenering op een verkeerde wijze toe. Dat is zijn eerste fout. In zijn verdere betoog maakt hij nog twee andere fouten. Als argumenten voert hij aan dat de Zwolse politie de fout zelf toegaf en dat er een buitensporige uitstroom van allochtone politieagenten is vanwege de verziekte cultuur en structurele discriminatie.

Klopt dat wel? De nieuwe chef politie Erik Akerboom moest in een televisie-optreden de nodige moeite doen om subtiel afstand te nemen van de door zijn minister gretig aanvaarde Zwolse schuldbekentenis en het daarnaast voor zijn korps op te nemen. Daar gaat je nuance, Bas Heijne. Ook de zinnen waarin hij de korpscultuur afbrandt, verdienen nuance. Heijne laat de slachtofferkant zien. Allochtone agenten wijten wat hen overkomt aan ‘discriminatie’. Er is echter een andere kant van de medaille. Allochtone agenten zijn opgegroeid in een andere omgangscultuur. Ze vatten die harde politiecultuur te persoonlijk op. Op een afstand zag ik hoe vier allochtone jongeren op dezelfde manier in de bouw met zijn harde cultuur struikelden.

Bas Heijne doet wat hij anderen verwijt. Hij polariseert, hij verabsoluteert principes om zijn gelijk te halen en kiest voor één kant van de medaille om dat gelijk te bevestigen.

Rapper Typhoon is gewoon een beledigd jongetje dat zijn nationale bekendheid gebruikt om zijn ‘vernedering’ te veralgemeniseren. Bas Heijne bekijkt het vanuit zijn studeerkamer en verdwaalt in een 'dikke error'. De NRC zou hem moeten dwingen het werk van Nicolai Sennels, de Deense gevangenispsycholoog of dat van Konrád te lezen. Daar wordt de NRC beter van.Geen opmerkingen: