vrijdag 15 september 2017

Marcough burgemeester van Arnhem, wie snapt dat eigenlijk?


De benoeming van Ahmed Marcough tot burgemeester van Arnhem per 1 september 2017 heeft in de gangbare media geen grote rimpels veroorzaakt. Elsevier met een zeer kritisch artikel van Syp Wynia was een uitzondering. Die vond hem volstrekt ongeschikt. Op het internet ging het er wat ruiger aan toe. Inmiddels heeft iedereen er zich schijnbaar bij neergelegd dat een nogal omstreden figuur als Marcough de burgemeestersketting van Arnhem mag dragen. Bij de laatste tweede Kamerverkiezingen werd de PvdA de zevende partij, nog net voor de Partij voor de Dieren die achtste werd. Het lijkt daarom merkwaardig dat daar uitgerekend een lid van de PvdA als burgemeester werd verkozen.

Marcough raakte na de laatste verkiezingen werkeloos. Als dertiende op de lijst van de PvdA viel hij uit de boot omdat de PvdA slechts op negen zetels uitkwam. Plaats dertien op de lijst leek een zekere plaats te zijn. Echter voor een prominente politicus geen plaats om trots op te zijn. Dan wil je bij de eerste tien zitten.

Als politicus is Marcough vooral bekend geworden als belangenbehartiger voor de islam. Kort voor de zomer pleitte hij nog voor de inrichting van een islamitische wijk in Amsterdam-West. Er was ook nauwelijks sprake van ophef toen hij in de periode pleitte voor het ontslaan van PVV-stemmers bij de politie. Hoewel hij dat zelf ontkent, wordt aangenomen dat Marcough aanhanger is van de Moslim Broederschap. In 2005 vroeg hij bij de gemeente Amsterdam een subsidie van 150.000 euro aan om de internationele leider van de Moslimbroeders, Yusuf al-Qaradawi,  naar Amsterdam te halen. Marcough acht de man een boegbeeld voor de goede islam te zijn. Al-Qaradawi  voorspelde in 2002: "dat de islam zal terugkeren naar Europa als veroveraar en overwinnaar, nadat de religie tweemaal was verdreven: in 732 bij de slag bij Poitiers en in 1683 bij het ontzet van Wenen. Het doel hoeft niet noodzakelijkerwijs met het zwaard te worden bereikt, maar kan ook door demografische groei worden gerealiseerd". Marcough is een fan van de man en de aanname dat hij zelf de Moslim Boederschap steunt is daarom zeer aannemelijk.

Als Stadsdeelvoorzitter van Slotervaart benutte hij alle middelen om de islamitische organisaties in dat stadsdeel te bevoordelen. Er is genoeg bekend over het heerschap Marcough. De gemeenteraad van Arnhem wist wat voor vlees ze in de kuip hadden. In een interview in de Volkskrant van 4 juli 2017 zegt hij over zijn benoeming dat hij een verbinder wil zijn. Dat klinkt ongeloofwaardig, tenzij hij bedoelt de islam steviger te willen verbinden met Arnhem. In dat interview geeft hij ook toe een straatvechter te zijn en dat Arnhem dat wel een beetje nodig heeft.

Net als Syp Wynia lijkt Marcough me volkomen ongeschikt voor het ambt van burgemeester. Het is een brug te ver. Een uitgesproken islamiseerder kan niet boven de partijen staan en vertrouwen wekken. Aan de hand van zijn optreden in het verleden kan niet gesteld worden dat hij eigenschappen bezit die hem tot een goede burgemeester zou maken. Hij is bepaald geen Aboutaleb.


Het is dan ook de vraag of de PvdA zo veel verplichtingen aan Marcough had dat ze Plasterk als Minister van Binnenlandse zaken op pad hebben gestuurd om een goede baan voor hem te vinden. En dan is ook de vraag gewettigd wat Plasterk aan Arnhem heeft beloofd of toegezegd om zich met een islamist als burgemeester te laten opzadelen. 

Geen opmerkingen: