donderdag 26 april 2018

Jaarlijks 1.4 miljard voor hoofdkantoor UnileverDe werkgevers hebben al wat jaren zonder succes gepleit voor de afschaffing van de dividendbelasting. Het was Unilever dat de spindoctors en lobbyisten van een schijnbare noodzaak voorzag. Het concern dat al een paar jaar de strategie heeft om aandeelhouders stevig te verwennen, wilde beide hoofdkantoren verenigen in Rotterdam. Er was één probleem. In Engeland bestond er geen dividendbelasting en dat zou er voor pleiten om Engeland als vestigingsplaats te kiezen. We weten niet precies hoe Unilever er in is geslaagd om samen met de werkgevers de VVD voor hun karretje te spannen. Het lijkt er op dat ze de VVD een keuze opdrongen: dividendbelasting weg of we vertrekken uit Rotterdam. Een chantagemiddel en de VVD liet zich chanteren.

Het gedoe over de memo’s was in feite klein bier vergeleken bij het besteden van 1,4 miljard uit overheidsmiddelen om aandeelhouders te plezieren. Weggegooid geld schrijven de experts van het ministerie van Financiën. Dat was de reden om de memo’s uit het zicht te houden, want dat zou de discussie in de Tweede Kamer over het schrappen van de dividendbelasting alleen maar lastig maken.
De discussie over de memo’s in de Tweede Kamer kan worden gezien als een dieptepunt in de vaderlandse democratie. Collectief geheugenverlies is zo zeldzaam dat als het zich voordoet er gedacht moet worden aan opzet. Van de fractieleiders van de coalitie ging Buma het verst in het spelen van de vermoorde onschuld. Ongeloofwaardig want bij ieder onderwerp van een coalitieakkoord liggen er altijd wel stukken. Pechtholt wist zich ook al niks te herinneren, maar probeerde de kamer te brainwashen met het idee dat de maatregel een weldaad was voor de nationale economie. Een leugen die de experts van Financiën al onderuit hadden gehaald. Dijkhof relativeerde en Seegers verklaarde dat het dom was geweest om te ontkennen dat er memo’s waren, vanaf het begin had gezegd moeten worden dat ze niet in het formatiedossier hoorden.

Er leek een tweespalt in de coalitie te zijn. CDA en CU leken toe te geven dat ze zich niet echt lekker voelden bij de maatregel. D’66 liet dat ook doorschemeren, maar hamerde er op dat ze er heel veel voor teruggekregen hadden en dat het zo geweldig was voor de economie. Een opportunistisch verhaal dus. Mark R(otte) Leugenaar keek iedere keer weer vergenoegd op wanneer bleek dat de afgesproken strategie goed werd nageleefd. De oppositie wist dat ze bedonderd werd, maar kreeg er geen vat op. De slag is verloren, maar de oorlog nog niet. Voor het schrappen van de dividendbelasting is er een wet nodig en dat kon wel eens het Waterloo voor de regering worden.

De opwinding in de Tweede Kamer over het collectief geheugenverlies was zinvol, maar weinig doelmatig. Het zou doelmatig zijn geweest om de chantage van Unilever en de werkgevers aan de orde te stellen en een onderzoek te openen naar de wijze waarop grote werkgevers regeringen voor hun belangen dwingt te kiezen in plaats van het algemeen belang. In zo’n onderzoek  zou bijvoorbeeld ook gekeken kunnen worden naar hoe werkgevers een verhoging van de pensioenpremie wisten tegen te houden en de regering dwongen tot allerlei trucs om dat te realiseren. We zijn een land geworden waar lonen laag blijven, voorzieningen worden uitgekleed en de dividenden omhoog geduwd worden.

Nu Unilever na het regeringsakkoord over de dividendbelasting voor een samengevoegd hoofdkantoor in Nederland heeft gekozen, hoeft niemand blij te zijn. Unilever produceert steeds minder in Nederland. De bestedingen van het hoofdkantoor in Nederland zijn marginaal. CU en CDA kunnen van het besluit van Unilever profiteren. De druk is weg. Hun reserves bij het dividendbesluit kunnen samen met het ongemak over de aard van de discussies in de Tweede kamer worden omgezet in een gemotiveerde poging om de regering te doen afzien van het schrappen van de dividendbelasting. Een werkbaar scenario voor de twee christelijke partijen die nog voor de verkiezingen van volgend jaar kunnen bewijzen dat fatsoen bij hen de doorslag geeft.Geen opmerkingen: